Jenama di Shopee Mall Memacu Kesetiaan dengan 100% Ketulenan; Penjual Pasaran Mengekalkan Pembeli dengan Pemperibadian

Shopee menunjukkan perkara yang mendorong kesetiaan pengguna Malaysia kepada jenama kegemaran mereka dalam talian dalam kajian Oktober 2022 ‘Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce’*. Untuk jenama rasmi dengan ‘storefronts’ di Shopee Mall, pembelian berulang didorong oleh perkhidmatan dan jaminan nilai tambah. 87% rakyat Malaysia yang ditinjau memilih jenama rasmi Shopee Mall kerana 100% produk dijamin asli, pulangan tanpa kerumitan dan penghantaran percuma. Baki 13% merasakan ganjaran dengan pelancaran produk eksklusif dan Shopee Brand Memberships.


Untuk semua penjual lain di seluruh platform, 5 dalam 10 pembeli berulang kali kembali ke kedai kegemaran mereka selama lebih daripada 4 tahun disebabkan oleh pemperibadian dalam aplikasi dan cadangan yang menarik. Responden ini menyamakan penglibatan yang diperibadikan dengan: 25% cadangan produk and pakej yang sesuai dengan keperluan mereka, 14% percayai dalam pembungkusan yang selamat & terjamin, 8% balasan mesej tepat waktu dan 4% kejutan hadiah peribadi. Sebaliknya, 49% lebih suka diberi ganjaran dengan baucar dan diskaun berbanding pemperibadian.


Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia berkata, “Sangat menggalakkan untuk jenama mengetahui bahawa pengguna Malaysia sangat arif dalam talian dan akan setia kepada jenama yang boleh dipercayai. Apabila berhadapan dengan dua penjual yang serupa, 6 dalam 10 pelanggan masih memilih jenama Shopee Mall rasmi kerana Shopee memastikan pengguna menerima dua kali ganda wang mereka kembali jika produk yang dibeli di Shopee Mall adalah tidak tulen. Shopee Mall dipercayai oleh lebih 4,500 jenama rakan kongsi di Malaysia dan kebanyakannya mengintegrasikan tawaran dan kempen mereka dengan kami untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada pelanggan mereka.”

“Kami gembira melihat ramai penjual memacu lebih banyak penglibatan dengan tahap perkhidmatan pelanggan yang lebih tinggi, yang memenangi kesetiaan pelanggan sebagai hasilnya. Kami berusaha untuk memperbaharui ciri dalam aplikasi baharu yang akan memberikan nilai tambah tambahan untuk semua pengguna dan pengalaman jual dan beli yang lebih baik di Shopee,” tambah Soh.

Apabila tidak membeli-belah dalam talian, responden tinjauan menunjukkan bahawa pemacu utama penglibatan dalam aplikasi yang berterusan ialah menemui minat baharu pada platform; 42% yang ditinjau menikmati mencari produk dan trend baharu. 36% bermain permainan, 14% menyertai cabutan bertuah. Selebihnya menonton Shopee Live untuk hiburan atau membuat sumbangan kepada NGO kegemaran mereka.

Menurut kajian itu, pembeli Malaysia bukan sahaja membeli perkara yang mereka perlukan dan suka daripada jenama yang mereka setia, mereka mahu dihiburkan, berkomunikasi dengan orang lain, dan mendapat inspirasi dengan mudah. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa 60% penjual lama di platform (lebih 5 tahun) membina hubungan positif dengan pelanggan di Shopee melalui ciri sokongan penjual tepat pada masanya, tawaran penyelidikan pasaran dan rangkaian affiliates. Sebagai contoh, 14% menggunakan Shopee Chat untuk memupuk hubungan yang lebih mendalam dan boleh dipercayai. Sejak 2019, Shopee Live juga telah melihat penjual melancarkan aliran untuk menunjukkan produk, menjawab soalan pembeli dan mendapatkan maklum balas tepat waktu daripada pembeli.

‘Winning Malaysian Loyalty on E-Commerce’ adalah sebahagian daripada siri kepimpinan Shopee mengenai trend pengguna dan penjual akhir tahun semasa kempen e-dagang besar. Cerapan terdorong data ini membolehkan pemilik perniagaan dan jenama mengekalkan dan memberi ganjaran kepada pembeli setia dalam talian.

Jenama di Shopee Mall Memacu Kesetiaan dengan 100% Ketulenan; Penjual Pasaran Mengekalkan Pembeli dengan Pemperibadian Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on October 18, 2022 Rating: 5

1 comment:

  1. i suka jer shopping mcm2 benda kat shopee ni hahah ni pun OTW few items --salah satunya beli rak pinggan ;)

    ReplyDelete

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.