Superbrands Malaysia 2023


Superbrands, pihak berkuasa bebas dan penimbang tara penjenamaan, mengadakan Acara Tribute untuk 40 pemenang anugerah 2023 di Kuala Lumpur, satu rekod jauh melebihi 27 jenama untuk tahun lepas.


Superbrands Malaysia menganjurkan acara penghormatan tahunannya untuk memberi penghormatan dan pengiktirafan kepada kebanyakan jenama terkuat di Malaysia dan juga memperkenalkan edisi ke-15 buku Superbrands yang populer serta merangkumi profil dua muka surat bagi setiap Superbrand.


Acara penghormatan Superbrands dianggap sebagai salah satu yang paling berprestij di seluruh dunia oleh korporat. Bercakap mengenai acara itu, Encik Mike English, Pengarah, Superbrands Malaysia berkata: “Tahun ini telah menyaksikan bilangan jenama tempatan yang belum pernah berlaku sebelum ini, masuk ke dalam senarai Superbrands dengan ramai pendatang baharu dalam pasaran, selain jenama yang diiktiraf di peringkat antarabangsa.

“Penyertaan dalam buku Superbrands adalah melalui jemputan sahaja dan mengiktiraf kekuatan sedia ada organisasi dan nilai jenamanya. Acara ini adalah sambutan sebenar bagi banyak jenama berprofil tertinggi di negara ini.”


Majlis tahun ini telah dirasmikan oleh Prof Haji Mohd Said Bani CM Din, Presiden Persatuan Perhubungan Awam dan Komunikasi, Malaysia. Turut memeriahkan majlis ialah tetamu VIP Steve Teoh, seorang veteran syarikat Malaysia dan MNC, yang telah menerajui penjenamaan dan komunikasi pemasaran dalam industri yang berbeza dan merupakan ahli lembaga pengasas Persatuan Perancang Kewangan Malaysia (FPAM) serta pemegang amanah pengasas Yayasan Amal Budima

Prof Haji Mohd Said Bani berkata: “Saya yakin setiap daripada hadirin sedar bahawa jenama bukan sekadar memberi identiti kepada organisasi anda, ia juga menjadikan perniagaan anda diingati, menggalakkan pengguna memilih produk dan perkhidmatan, menyokong pemasaran dan pengiklanan serta menzahirkan kebanggaan pekerja anda, antara lain.

“Superbrands telah mengenal pasti dan memberi pengiktirafan kepada ramai daripada anda melalui majlis anugerah tahunannya. Dan sementara kami bekerja keras untuk membina jenama kami agar mendapatkan pulangan yang paling maksimum, kami tidak boleh terlepas pandang bahawa produk dan perkhidmatan adalah hasil yang menghidupkan jenama itu, menyediakan hubungan emosi dan bukti bahawa jenama itu mengotakan janji yang dibuat,” katanya.


Selepas menapis dengan teliti senarai pemilihan yang ditetapkan oleh Majlis Superbrands, lebih 2,000 pengurus kanan dan profesional pemasaran telah dijemput untuk mengundi jenama calon.

Bercakap mengenai proses pemilihan dan pengundian yang ketat, En. English menambah, “Sebuah jenama yang kukuh perlu melibatkan diri dengan pelanggannya, membuatkan pelanggan merasai pemilikan dan menanamkan kepercayaan, tetapi di atas semua itu ia mesti sentiasa menunaikan janjinya, sehingga mencapai status Superbrands adalah pengiktirafan berprestij dan tugas yang sukar kerana semua kriteria ini perlu dipenuhi.

Lebih 1,400 jenama terkemuka di Malaysia telah diskor oleh ahli Majlis Superbrands dan melalui tinjauan pendapat dalam talian. Jenama pemarkahan tertinggi telah dipilih sebagai Superbrands dan hanya jenama yang mencapai tahap pengiktirafan yang ditetapkan oleh Majlis Superbrands bebas, layak untuk dimasukkan ke dalam buku Superbrands Malaysia, yang menjejaki sejarah dan pencapaian setiap jenama.


Majlis Superbrands terdiri daripada individu yang telah menunjukkan kebolehan yang luar biasa dalam perniagaan dan mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang pasaran dan kaedah perniagaan.

Menerima undi Superbrand ialah sokongan yang kuat dan merupakan bukti untuk pelanggan sedia ada, bakal pelanggan, media, pembekal, pelabur dan pekerja bagi setiap status istimewa jenama.
Jenama yang mengambil bahagian dalam program Superbrands berhak menggunakan logo Superbrands pada bahan pengiklanan, pembungkusan dan komunikasi pemasaran mereka yang lain. Kisah jenama itu juga dipaparkan dalam laman web Superbrands.
Superbrands Malaysia 2023 Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on December 02, 2023 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.