Shopee Dedahkan Cara Rakyat Malaysia Bersedia untuk Transformasi Digital

Shopee Malaysia secara rasmi memperkenalkan Laporan Trend Pengguna ‘‘Past the Starting Line: Adapting to Malaysia’s Digital Consumers in 2023’. Daripada 2,150 pembeli Malaysia yang ditinjau, 60% kekal teguh dalam mencapai cita-cita dan keseronokan dalam e-dagang pada 2023. Malah, pembeli di bawah kategori seperti Mobile & Accessories (61%), Automotive (60%), Fashion (59%), and Home & Living (59%) menjadi lebih celik teknologi dan menyedari sepenuhnya keperluan mereka yang pelbagai dalam menyokong perniagaan tempatan untuk ekonomi ke hadapan.


1. Penggunaan perkhidmatan digital yang lebih bijak


Apabila ditanya apakah Azam Tahun Baru mereka pada 2023, 35% rakyat Malaysia mahu mengutamakan kesihatan dan kesejahteraan diri tahun ini. Tahap di mana mereka melihat untuk memperbaiki diri tersebar: gaya hidup dan pilihan hidup yang lebih baik (26%), peningkatan kemahiran dan hobi memupuk (23%), dan meningkatkan keyakinan sosial (16%). Apabila memikirkan tentang mencari dan membeli barangan, 39% pembeli merancang untuk membeli lebih rumah dan produk kediaman pada tahun 2023, 38% menunjukkan minat terhadap keperluan keluarga seperti barangan rumah, 13% memperoleh pengetahuan melalui buku dan permainan, dan 10% melengkapkan diri dengan senaman dan peralatan perjalanan.


Oleh kerana mereka lebih celik digital dan menggunakan lebih banyak masa dalam talian di semua bahagian perjalanan pengguna mereka, 51% pembeli melihat peningkatan kepentingan pemperibadian dan fleksibiliti membeli-belah yang lebih besar untuk tahun baharu. Khususnya, 32% rakyat Malaysia merentas semua kategori ingin menerokai tawaran bulatan Shopee dan membeli-belah langsung, dan 17% mahu menerima beli-belah yang penuh perhatian dengan menjadi mampan dalam menyokong perniagaan inklusif tempatan.


2. Penggunaan perkhidmatan digital yang semakin meningkat untuk masyarakat luar bandar


Apabila Shopee bertanya kepada pembeli tentang minat mereka terhadap barangan buatan tempatan daripada penjual Borneo, 5 daripada 10 pembeli menyatakan minat untuk menyokong perniagaan tempatan di Borneo untuk meningkatkan taraf hidup mereka. 35% mempertimbangkan untuk menukar pilihan untuk membeli lebih banyak barangan tempatan, dan selebihnya meneruskan tabiat membeli-belah dalam talian yang dipelajari dan dan merupakan sesuatu kebiasaan. Ramai yang teruja untuk menyokong produk Buatan Malaysia daripada komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan di kawasan luar bandar kerana kualiti dan ketahanannya yang tinggi. Penjual di luar bandar besar boleh mendapatkan inspirasi daripada Khairul Aming, usahawan tempatan dari Kelantan, yang dianugerahkan Super Favourite MCO Entrepreneur di Shopee Super Awards 2022 kerana mempunyai pertumbuhan yang luar biasa melalui sokongan pembeli setia.


“Kami terus bekerja dengan ‘user-centric approach’ untuk memastikan kami sentiasa termaklum tentang arah trends dan konteks pembeli untuk mencipta kesan positif melalui ekosistem inklusif kami. Ini membantu kami menyalurkan usaha dan menangani keperluan pengguna secara optimum untuk berkongsi masa depan ekonomi digital. Dan kerana usaha dan berkat mereka, Shopee menduduki tempat pertama dalam Kedudukan Jenama Terbaik YouGov di Malaysia dan memenangi emas untuk Jenama Malaysia Terkuat Kantar dalam kategori ‘General Retailers’ and ‘Lifestyle App’. Kami tidak sabar untuk bersama-sama, meraikan dan memberi kembali kepada komuniti tempatan kami dengan harapan yang lebih besar supaya rakyat Malaysia dapat menikmati pengalaman membeli-belah yang menggembirakan,” kata Kenneth Soh, Ketua Kempen Pemasaran di Shopee Malaysia.


3. Kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan


Dengan kebangkitan pembeli yang lebih muda dan lebih bertujuan, ramai yang tidak akan berkompromi dengan prinsip. 7 daripada 10 rakyat Malaysia berusaha untuk membuat keputusan pembelian yang lebih bijak melalui kandungan yang bernas seperti jaminan produk, live demos dan unboxing untuk memastikan produk yang mereka gemari berbaloi. Memandangkan pembeli memberi perhatian yang teliti terhadap maksud dan tindakan penjual, mereka boleh berinteraksi dengan komuniti pemberi pengaruh dan ahli gabungan Shopee yang pelbagai untuk menemui dan menikmati pengalaman membeli-belah yang tulen.


Terence Pang, Ketua Pegawai Operasi di Shopee berkata, “Kami telah melihat dalam dua tahun lalu, bagaimana penggunaan perkhidmatan digital seperti e-dagang boleh meningkatkan kehidupan orang ramai dan mengubah cara pengguna dan perniagaan berhubung. Walaupun ramai yang datang dalam talian, kami baru sahaja melepasi garis permulaan dalam ekonomi digital Malaysia, dengan peluang jangka panjang yang lebih besar untuk membantu lebih ramai orang mendapat manfaat. Pada tahun akan datang, pengguna digital ini akan terus membentuk masa depan ekonomi digital. Shopee berkongsi trend pengguna utama yang kami perhatikan bahawa perniagaan perlu menyesuaikan diri, dan mereka yang berbuat demikian, akan meletakkan asas bagi ekosistem digital yang berdaya tahan yang akan membolehkan mereka menjangkau lebih ramai pengguna pada masa hadapan. Kami komited untuk membantu rakan kongsi kami memahami arah trend ini dan membuka lebih banyak peluang."


Pembeli akan terus mempengaruhi masa depan ekonomi digital dengan jangkaan yang lebih tinggi terhadap interaksi dalam talian mereka. 32% daripada pembeli berhasrat untuk menghabiskan lebih banyak masa pada tahun 2023 untuk menghilangkan tekanan dan memperoleh coins melalui Shopee Prizes. Lebih 29% memilih untuk menyokong perniagaan dan produk tempatan melalui Shop Malaysia, 28% lazimnya mencari barangan tulen dan tulen di Shopee Mall, dan selebihnya mengikuti trend dan produk terkini yang dijual di Shopee Live dan menderma kepada mereka yang kurang mendapat perkhidmatan melalui ShopeeGivesBack.


Laporan Trend Pengguna ‘Past the Starting Line: Adapting to Malaysia’s Digital Consumers in 2023’ adalah sebahagian daripada siri kepimpinan pemikiran Shopee. Cerapan terdorong data ini membolehkan penjual dan pembeli dalam talian memanfaatkan perkhidmatan e-dagang dan digital untuk memacu daya tahan dan kekal relevan. Pandangan lanjut mengenai influencer Malaysia akan dikongsi dengan lebih terperinci pada minggu akan datang.


Shopee Dedahkan Cara Rakyat Malaysia Bersedia untuk Transformasi Digital Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on January 16, 2023 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.