Webinar Beef Up Bersempena dengan Explore the Taste of Australian Beef

FAKTA: Menikmati daging merah tanpa lemak sebanyak tiga hingga empat kali seminggu sememangnya sangat  disyorkan oleh pakar pemakanan untuk diet seimbang yang sihat. Daging lembu Australia, daging premium yang berkualiti dan sedap dipromosikan dibawah True Aussie Beef di pasaran antarabangsa sememangnya sentiasa menjadi pilihan buat peminat-peminat daging. Bukan sahaja teksturnya yang terbaik, bahkan cara penyediaannya juga sangat mudah dan tidak mengambil masa yang lama. Tidak kira samada kita sememangnya cekap dan berpengalaman memasak. Bahagian daging lembu seperti Wagyu dan Angus boleh dinikmati dalam kepelbagaian potongan berbeza dan versatil gaya memasak
Sememangnya daging lembu memberi banyak manfaat dari segi nutrisi pemakanan. Makanan yang dapat menjadi sebahagian diet sihat untuk keluarga. Daging merah selain daripada sedap ia juga merupakan sumber protein, zat besi, zink dan nutrien penting yang lain.


Untuk pengetahuan semua daging lembu Australia adalah dari lembu yang dijaga khusus makan rumput sihat, diberikan juga bijirin organik dan perkembangan pembiakan dipantau. Sebilangan besar lembu Australia adalah dibesarkan di padang rumput terbuka dan diberikan makan rumput Australia secara semula jadi. Ini menjadikan daging lembu mereka rendah dalam lemak dan kolesterol, selain daripada menawarkan tahap asid lemak Omega 3 yang lebih tinggi.

Industri daging merah Australia mempunyai reputasi global sebagai pembekal produk yang bersih, selamat dan semula jadi, disokong sepenuhnya dengan disease-free status dan sistem keselamatan dan integriti makanan yang maju.

Menurut Pengarah Urusan Meat & Livestock Australia (MLA), Jason Strong, industri daging merah (Australia’s red meat industry) Australia merupakan antara yang mempunyai sistem pengeluaran daging terkemuka di dunia. Bukan sahaja dapat memenuhi kehendak separuh tanah besar penduduk Australia bahkan masyarakat dunia 

MLA baru-baru ini telah melancarkan “Red Meat, Green Facts” bersempena kempen Beef Australia 2021. Di mana telah disediakan pocket guided “fakta pantas” dan penyediaan sumber dalam talian maklumat penting mengenai pengeluaran lembu, biri-biri dan kambing di Australia. Dengan memberi fokus khusus pada kesejahteraan haiwan, melindungi persekitaran dan kesihatan serta  pemakanan.


Selain itu MLA juga terlibat didalam projek penyelidikan dan pembangunan (R&D) keselamatan makanan rantaian bagi menyokong akses pasaran untuk industri daging merah Australia dengan meningkatkan integriti produk. Tidak dinafikan daging lembu memainkan peranan penting sebagai salah satu sumber makanan di Malaysia, terutama di kalangan pengguna orang Islam. Daging lembu Australia yang diimport ke Malaysia sememangnya mematuhi undang-undang, mengikuti standard ketat yang diperlukan untuk menghasilkan daging dan produk daging yang halal, dengan penglibatan dan kepakaran organisasi Islam dalam menyelia dan memperakui proses pengeluaran.

Australia adalah pembekal daging lembu kedua terbesar ke Malaysia, dengan bahagian pasaran sebanyak lebih kurang 12%. Ia juga merupakan pembekal daging lembu sejuk terbesar, menyumbang hampir 90% import daging lembu sejuk  kepada negara. Beef Australia ada ditawarkan di pasar raya besar di seluruh negara. Kita boleh dapatkan daging premium ini dengan memastikan terdapatnya logo True Aussie Beef di atasnya.

Menurut MLA Global Consumer Tracker Malaysia, 2020,  permintaan daging lembu per kapita agak tinggi di Malaysia iaitu sekitar 7kg setiap orang setahun, berbanding dengan purata 5.4kg di rantau lain. Daging lembu Australia adalah daging kegemaran bagi banyak keluarga Malaysia, terutama di kalangan mereka yang berpendapatan sederhana hingga tinggi.

Promosi Great Aussie Beef Escape
Daging lembu Australia juga dipercayai menawarkan stik berkualiti tinggi dan tidak hairanlah mengapa rakyat Malaysia menjadikannya sebagai pilihan pertama dalam pembelian daging lembu. Menerusi Kempen True Aussie Beef Up dimana akan dikongsikan resipi berkhasiat dan praktikal menggunakan daging lembu Australia. Pengguna bukan sahaja dapat menikmati stik daging lembu dan hidangan yang dibuat dari daging lembu Australia dari restoran yang mengambil bahagian. Bahkan pengguna juga boleh membeli daging lembu Australia dan memasaknya di rumah sekaligus boleh menyertai peraduan memasak bersempena dengan Promosi Great Aussie Beef Escape. Peraduan ini akan diadakan dari pertengahan Julai hingga pertengahan Ogos 2021.


Webinar Beef Up 
Saya juga sempat menyertai Webinar Beef Up yang dianjurkan. Banyak informasi yang telah dikongsi terutama dalam memahami kebaikan daging lembu dari Australia. Antaranya adalah dari Mr. Sanjay Boothalingam (Australian Agriculture Counsellor, Australian High Commission), Madam Mary Easaw (Pakar Perunding Diet) dan Chef Victor Chow.

Sanjay Boothalingam berkongsi bagaimana daging lembu dan kambing Australia menjaga kualiti, dan mematuhi garis panduan halal. Manakala Madam Mary Easaw membincangkan mengenai pemakanan daging lembu, menekankan kualiti dan kebaikan daging dari sudut kesihatan, mengapa kita memerlukan daging merah dan bagaimana ia memberi manfaat kepada kita.

Chef Victor Chow pula berkongsi idea resepi dan petua memasak daging lembu yang ringkas dan praktikal. Chef juga ada membuat demonstrasi masakan terutama cara mengendalikan daging lembu untuk mengekalkan khasiatnya.Ini terutama bagaimana cara memasak daging lembu dengan betul. 

Airfried sea salad nicoise style

Stir fried beef with leafy & black bean chilli

Pan seard striploin & brocolli with black pepper teriyaki

Daging  adalah sumber zat besi yang baik. Untuk mendapatkan jumlah zat besi yang sama dengan 100g daging lembu yang dimasak, anda perlu makan setengah kg bayam. Menurut sumber dari Nutrition Australia, zat besi dari daging mudah diserap. Begitu juga dengan khasiat Zink dari daging juga mudah diserap badan dan penting untuk perkembangan tulang yang sihat, kesuburan serta ketahanan badan.

Selain itu, daging merah juga adalah sumber omega-3 yang baik terutama daging lembu dari Australia. Sumber protein ini secara semula jadi kaya dengan protein dan mempunyai 12 vitamin dan mineral penting - zat besi, zink, omega-3, magnesium, selenium, niasin, kalium, fosforus, Vitamin B5, B6 dan B12. Ini penting untuk fungsi otak, perkembangan otot, imuniti dan tenaga.

Daging merah tanpa lemak mempunyai kandungan lemak yang lebih rendah daripada ayam. Daging lembu mempunyai purata 2.7g lemak per 100g berat mentah sementara ayam tanpa kulit adalah 3.5g.

Seronok! Dan banyak yang saya pelajari tentang daging merah dan paling best tips yang diberikan serta dapat mempelajari resepi penyediaan daging dari Australia yang begitu istimewa.


Webinar Beef Up Bersempena dengan Explore the Taste of Australian Beef Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on June 20, 2021 Rating: 5

6 comments:

 1. Masak dengan kasih sayang, pasti sedap dan lazat. Satu family suka tau

  ReplyDelete
 2. Sebab nyer dapat makan beef dari Australia. Buat steak memang best. Thank you for sharing this information with me.

  ReplyDelete
 3. Eee sedapnyaaa kalau dapat masak sendiri, rasa puashati kan..terus rasa nak pi beli daging buat steak, srghhhh

  ReplyDelete
 4. yeah!! I was in the same webinar too, so happy to learn so many good tips of beef prep from chef victor :D cheers, siennylovesdrawing

  ReplyDelete
 5. I long time no eat beef! This is so yummy la

  ReplyDelete

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.