Menikmati Talbinah Pemakanan Berkhasiat, Untuk Kita Kekal Cergas dan Sihat

Saya sering bertanya bagaimana manusia mudah mendapat penyakit. Adakah ianya disebabkan oleh penyakit yang diwarisi? Gaya hidup yang salah ataupun berpunca dari pengambilan makanan setiap hari. 

Tidak dinafikan dunia yang semakin sibuk menjadikan kehidupan seharian kita juga tidak terurus. Secara tidak langsung tanpa kita sedari ianya juga mempengaruhi hgaya hidup dan pemakanan kita seharian. Terutama kekerapan menikmati makanan segera, ataupun jenis-jenis bahan makanan yang tidak sesuai dengan tubuh badan kita (terutama ketika sedang sakit).


Oh ya! Saya juga berkesempatan mendengar perkongsian ilmu dari Ustaz Dr Wan Nasyrudin Wan Abdullah  Penasihat Korporat untuk produk keluaran Mekaray, dan membaca (sekilas lalu) buku yang ditulis olehnya bersama penyelidik yang pakar dalam pemakanan. Banyak rupanya pantang-pantang dan jenis makanan yang sesuai dengan tubuh badan (samada sedang sihat dan mahupun sakit). Adakalanya menerusi pemakanan yang betul diambil boleh menyembuh penyakit yang kita hadapi. Contohnya penggunaan madu, limau dan sebagainya.

Tertarik satu quote yang diutarakan oleh ustaz tentang mengapa masih ada rakyat Malaysia menghidapi penyakit kanser? Begitu juga tentang penyakit kebiasaan wanita hadapi iaitu kemurungan, sengugut dan sakit kepala yang kerap. Sebenarnya ianya banyak melibatkan pemakanan yang diambil oleh kita setiap hari. Percayalah buku di atas begitu banyak informasi tentang pemakanan dan ianya merupakan bahan bacaan yang sangat berfaedah dan perlu dimiliki setiap keluarga.

Apabila saya diperkenalkan dengan produk keluaran Mekaray iaitu MekaRay Triple~M dan Meka VINIGA yang merupakan berasaskan bahan utama iaitu Talbinah (barli) yang mempunyai kekuatan dari segi kandungan khasiat yang tidak boleh dinafikan oleh mana-mana pakar perubatan.

Sedikit informasi yang saya copy dari FB Mekaray dan kongsikan di sini tentang Talbinah dan khasitanya yang tersendiri menerusi hadith yang pernah diriwayatkan dalam Al-Quran.


TALBINAH / BARLEY


DESCRIPTION

Talbinah is actually a broth made from barley (Sha`eer). The broth is called Talbinah because it is thin and white, similar to milk

Barley (the essence of Talbinah) is a rugged cereal grain from the grass family, it can grow up to 1 ½ to 4 feet tall and flourishes in cool climates.

EVIDENCE

Talbinah has been mentioned in many narrations of the Prophet [peace be upon him] such as the narration of Aisha that when someone from her relatives died, the women would gather for that (reason).

Then they would disperse except her family, she would order an earthenware pot of talbinah be cooked, then tharid (a dish made form meat and bread) would be made and the talbinah poured over it.
.
Then she (Aisha) would say (to the women), ‘Eat from it for indeed I heard the Messenger of Allah [SWT] say:

“Talbinah is a relaxation for the heart of the sick person and it removes some of the sorrow”.’ 

[Bukhari 479/9, Book of Food, Chapter of Talbinah.

MEDICAL USE

Ibn Qayyim mentioned that talbinah has the same benefits of barley water but it is even better. He said that it has a cleansing action and provides subtle nourishment.

The talbinah broth according to this great scholar and physician of Islam clears any bilious, phlegmy humours that collect in the stomach and puts it at rest.

In modern times many discoveries have been made about this remedy of prophetic barley.

It is now known that the starch contained in barley is especially useful for its emollient (softener), absorbent, anti-inflammatory and antiseptic properties making it beneficial in smoothing the intestinal mucosa and highly recommended for stomach pain or irritation.

Reference : Health Benefits of Barley by Joan Marie Conway, PhD, RD ( Research carried out for the USDA Agricultural Research Service)


Produk MekaRay Triple~M (Talbinah) dihasilkan daripada gabungan barli, madu dan yogurt. Serta bahan tambahan seperti gam arab, malt, susu tepung dan oat.Yang menariknya mengenai Talbinah yang berperanan sebagai minuman berkhasiat ini didatangkan dengan sifatnya yang lembut dan sangat mudah dihadam.

Jika kita berasa runsing, ini adalah minuman yang terbaik. Untuk pengetahuan semua Talbinah ini juga saya disyorkan untuk pesakit yang baru sahaja baik dari kesembuhan samada fizikal atau mental. Terutamanya penyakit seperti jantung, darah tinggi, lemah jantung, parkinson, gangguan tidur dan mampu mengurangkan paras kolestrol. Dipercayai juga minuman Talbinah ini juga boleh membantu kita dari mengalami masalah tekanan perasaan dan mental.

Saya juga mengamalkan pengambilan Talbinah dalam sarapan pagi dan juga minuman lewat malam.
Cara penggunaannya sangat mudah. Hanya 1 sachet dicampurkan bersama air suam ataupun air panas dengan kuantiti antara 125ml - 150 ml.

Kacau dan sedia diminum.

Digalakkan pengambilan pada waktu pagi dan petang ketika perut kosong. Rasa minuman Triple~M seperti air susu dan saya sangat sukakan baunya ~ seperti bau nestum (wangi sangat!!)

Contoh testimoni yang diberikan oleh pengguna produk Triple~M. Yang dikatakan dapat mengurangkan stress dan juga masalah tumit kaki.

Begitu juga testimoni dari seorang pesakit kencing manis. Yang mana kandungan gula dan tekanan darah tinggi menjadi stabil.

*Harga untuk 1 kotak adalah RM198 (tidak termasuk GST)

Dihasilkan dari madu, cuka kurma, perisa oren, minyak zaitun, garam bukit, delima, minyak kelapa dara, habbatusauda dan lemon. Berbeza dengan minuma kesihatan lain yang biasanya didatangkan dalam bentuk serbuk, untuk Meka VINIGA ianya adalah dalam bentuk cecair.

Rasanya agak masam-masam sedikit, namun saya sangat suka akan rasanya. Minuman kesihatan ini baik untuk meningkatkan metabolisme tubuh, mengandungi anti-oksida, melancarkan peredaran darah, mencantikkan kulit, anti penuaan, mencergaskan minda dan banyak lagi.

Minuman berkhasiat ini sesuai buat wanita untuk mereka sentiasa kekal cergas dan awet muda :=) 

Minum Meka VINIGA ini antara 1 atau 2 sachet setiap hari. Perlu diambil ketika perut kosong samada waktu pagi atau malam. Dan kesan paling ketara kita akan lihat perubahan berat badan (berat semakin menurun).


 Efektif untuk mengurangkan berat badan dengan selamat dan berkesan.

Saya sendiri telah mencuba produk ini. Apa yang pelik setelah saya mengambil minuman berkhasiat ini, saya menjadi tidak mudah lapar. Ini sekaligus mengelakkan saya makan lebih dari sepatutnya (makan ikut keperluan dan masa).


*Harga untuk 1 kotak adalah RM198 (tidak termasuk GST)
**Kedua produk ini sesuai untuk semua peringkat umur (bermula dari umur bayi 6 bulan ke atas yang sudah mula makan) tidak kira lelaki mahupun perempuan.

Keterangan lanjut boleh layari pautan di bawah ya!


Menikmati Talbinah Pemakanan Berkhasiat, Untuk Kita Kekal Cergas dan Sihat Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on March 15, 2016 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.