Promosi Chicken Fiesta
Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia  (KPK) telah mengajurkan siri ke-2 bagi acara Kids Eco Dash di Taman Eko Rimba, Bukit Nenas di sini hari ini 28 Oktober 2017.


Acara larian yang melibatkan kanak-kanak berlari di acara“BIG RACE” yang diadakan di lokasi tarikan eko-pelancongan yang menarik, selamat dan menyediakan pengalaman “educational” kepada para peserta cilik.


Sepertimana acara larian kanak-kanak yang lain, ibubapa serta ahli-ahli keluarga dapat turut serta sebagai sukarelawan. Ini bukan hanya untuk dapat memastikan keselamatan anak-anak mereka yang mungkin terlibat dalam acara tersebut malahan dapat bersuai kenal dengan ibubapa yang lain.  Sekaligus dapat membantu dalam pengurusan logistik seperti memastikan kebersihan kawasan, taklimat acara kepada ibubapa lain, pengagihan race-kit dan sebagainya.

Acara ini juga mendapat kerjasama Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani dan Kementerian
Sumber Asli dan Alam Sekitar serta pihak swasta iaitu Tough Gorilla.

Dengan adanya acara seperti ini secara tidak langsung menggalakkan rakyat Malaysia untuk menunjukkan rasa sayang kepada Negara melalui perkongsian pengalaman melancong atau beriadah di destinasi-destinasi  pelancongan melalui media sosial menerusi satu kempen yang dikenali sebagai Kempen Media Sosial #SayangMalaysia

Dalam konteks ini, ibu bapa adalah digalakkan untuk berkongsi pengalaman menyertai acara ini kepada pengikutmasing-masing melalui media sosial masing-masing. --> Saya lakukan ini ya, berkongsi betapa saya berbangga menjadi sebahagian daripadanya:-)


Oh ya! Untuk siri pertama telah dilaksanakan pada 15 Oktober 2017 di Taman Botani Negara Shah Alam bersempena dengan Hari Sukan Negara.


Acara utama bagi Kids Eco-Dash ini adalah acara larian yang terbahagi kepada 3 kategori iaitu:

1. Kategori Caterpillar – untuk pelari berusia 4-6 tahun – jarak larian 1 km

2. Kategori Rabbit – untuk pelari berusia 7-9 tahun – jarak larian 1.8 km

3. Kategori Tiger – untuk pelari berusia 10-12 tahun – jarak larian 3 kmPemenang-pemenang menerima wang tunai sebanyak RM 150.00 untuk tempat pertama, RM 100.00 untuk tempat kedua dan RM 50.00 untuk tempat ketiga bagi setiap kategori. Selain itu, terdapat pengisian-pengisian lain seperti Garden Experience, permainan berkaitan Kitar Semula, Petting Zoo, jualan barang-barang Preloved dan Pertandingan Ucapan Awam.


Program ini telah dirasmikan oleh YBhg. Datuk Rashidi bin Hasbullah, Ketua Setiausaha, Kementerian Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia dalam upacara flag-off.

Antara peserta yang berjaya melakukan semua task sehingga ke garisan akhir!

Throwback, ECO-DASH Siri 1 (kredit gambar: Husin)

Penyertaan bagi siri kedua Kids Eco-Dash 2017 ini adalah sejumlah 500 penyertaan iaitu 250 peserta untuk kategori “Caterpillar’, 150 penyertaan untuk kategori “Rabbit” dan 100 penyertaan untuk kategori “Tiger”.

Menara  KL antara tarikan pelancong ke Malaysia

KPK berhasrat untuk membawa acara ini ke seluruh negara dan beberapa negeri untuk mempromosikan produk pelancongan berasaskan ekopelancongan yang dikenalpasti sesuai untuk melaksanakan acara ini seperti Taman Botani Pulau Pinang, Taman Botani Putrajaya serta banyak lagi.

Dan saya pasti akan menyertai larian ini di siri lain bersama anak-anak saya lagi!

Kredit Gambar : Nazlan Nasir

Promosi Chicken Fiesta Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on October 28, 2017 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.