Bacaan Buku Penerbitan Scholastic Membantu Penguasaan Bahasa Inggeris Anak Saya

Bahasa penghantar di rumah utama saya bersama anak-anak bukanlah berbahasa Inggeris. Namun saya tidak dinafikan kepentingan mereka (anak2) untuk menguasai bahasa Inggeris. Ini adalah kerana dengan kebolehan menguasai bahasa Inggeris bukan sahaja sangat membantu dalam pembelanjaran sekolah mereka. Bahkan mereka boleh meluaskan pergaulan, yakin bila bertemu dan mampu berkomunikasi dengan masyarakat luar.

Antara penerbitan buku yang sentiasa menjadi pilihan saya ialah Scholastic. Ini kerana Scholastic menawarkan pelbagai jenis buku bacaan mengikut kesesuaian umur, jantina dan kecenderungan (minat).

Menariknya penerbitan Scholastic ada menawarkan rangkaian buku dari siri Star Wars. Untuk Akid yang berusia 12 tahun, buku ini memang menarik minatnya untuk membaca. Apatah lagi kebanyakan karektor yang ditawarkan dalam siri ini sememangnya cukup dikenali oleh Akid.

Siri ini antara yang menjadi feveret anak-anak. Pertamanya karikatur/lukisan yang sangat menarik serta cantik. Penggunaan bahasa Inggeris yang mudah dan senang difahami. Dan paling mengujakan, koleksi ini turut didatangkan bersama CD pembelajaran.

Saya juga saangat sukakan pilihan buku ini. Ini bukan sahaja ianya tentang kapal terbang, keretapi dan juga kereta. Bahkan buku ini juga didatangkan beberapa info menarik dan juga aktiviti interaktif yang boleh menarik minat anak-anak untuk membacanya.

Lihat sahaja Ameer, biarpun usianya baru menjangkau 3 tahun masih belum pandai membaca. Tetapi beliau begitu teruja dengan  lukisan dan warna yang terdapat dalam buku ini. Dengan melalui pengamatan juga sangat membantu Ameer untuk menanam sifat suka membaca sejak kecil lagi.

Buku 'rhymes' ini sangat sesuai untuk anak-anak yang baru pandai membaca. Saya sendiri menggunakan buku ini sebagai salah satu buku 'bed times story'  buat anak-anak kecil sahaja.'Simple' dan mudah. Gambar yang dilukis juga sangat cantik dan memikat hati.

Siri animasi 'Tom & Jerry' ini memang cukup popular dikalangan kanak-kanak. Watak Tom yang suka membuli si tikus dengan pelbagai karenah memang menghiburkan. Penerbitan Scholastic juga ada menawarkan koleksi Tom & Jerry istimewa buat peminat kartun-kartun ini.

Ameer yang 'happy' bersama buku Tom & Jerry. Biarpun hanya melihat gambar hatinya tetapi gembira.
Buku bacaan kegemaran Afiq. Peminat haiwan ini juga sukakan penceritaan buku yang menceritakan tentang pengembaraan dan juga buku yang banyak memberikan pengaruh positif kepada pembacanya.

Dan Amani sekarang, telah berlatih menyebut perkataan yang didalam Bahasa Inggeris dengan laju. Saya memang berterima kasih kepada penulis buku ini yang bukan hanya melakarkan gambar yang cantik di dalam kanvas buku ini. Bahkan ianya menggunakan jenis tulisan 'handwriting' sekaligus membolehkan Amani untuk belajar membaca tulisan yang bersambung.


Moga anak-anak saya dapat berlatih dan menajamkan lagi bahasa Inggeris mereka agar mereka lebih yakin dan percaya diri untuk berkomunikasi. Jadi, buat ibu-bapa di luar sana memang saya sangat syorkan buku-buku penerbitan Scholastic sebagai pembacaan tambahan buat anak-anak anda.

Bacaan Buku Penerbitan Scholastic Membantu Penguasaan Bahasa Inggeris Anak Saya Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on July 16, 2017 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.