EZ Qurban Membantu Anda Dalam Menjalankan Ibadat Qurban dan Aqiqah

EZ Qurban sebuah syarikat yang mengendalikan dan menguruskan ibadah Qurban dan Aqiqah di luar negara seperti Cambodia, Filipina, Vietnam, Indonesia, Thailand, Bangladesh, Myanmar dan Laos. Dan syarikat ini juga menguruskan perkhidmatan yang melibatkan ibadah qurban dan juga aqiqah.

Terdapat 2 jenis Qurban iaitu :-

i. Qurban Sunat
Qurban Sunat iakah proses penyembelihan haiwan ternakan dengn niat taqarrub, untuk mendekatkan diri dengan Allah S.W.T. Ianya biasa dilakukan pada Hari Raya Aidil Adha. Ianya juga bersempena dengan kisah pengorbanan Nabi Ibrahim untuk mengorbankan anaknya Nabi Ismail.

Sedutan cerita ini saya copy paste dari link -->https://www.facebook.com/notes/quranic-explorer-kamus-indeks-al-quran/kisah-kesabaran-nabi-ismail-sejarah-hari-idul-adha/437286008444

Sesampainya di Mina, Nabi Ibrahim AS berterus terang kepada putranya, “Wahai anakku! Sesungguhnya aku melihat dalam mimpi bahwa aku menyembelihmu. Maka pikirkanlah apa pendapatmu?…” (QS. Ash-Shâffât, [37]: 102).

“Ia (Ismail) menjawab, ‘Hai bapakku! Kerjakanlah apa yang diperintahkan kepadamu, Insya Allah! Kamu mendapatiku termasuk orang-orang yang sabar” (QS. Ash-Shâffât, [37]: 102).

Mendengar jawaban putranya, legalah Nabi Ibrahim AS dan langsung ber-tahmid (mengucapkan Alhamdulillâh) sebanyak-banyaknya.

Untuk melaksanakan tugas ayahnya itu Ismail berpesan kepada ayahnya, “Wahai ayahanda! Ikatlah tanganku agar aku tidak bergerak-gerak sehingga merepotkan. Telungkupkanlah wajahku agar tidak terlihat oleh ayah, sehingga tidak timbul rasa iba. Singsingkanlah lengan baju ayah agar tidak terkena percikan darah sedikitpun sehingga bisa mengurangi pahalaku, dan jika ibu melihatnya tentu akan turut berduka.”

“Tajamkanlah pedang dan goreskan segera dileherku ini agar lebih mudah dan cepat proses mautnya. Lalu bawalah pulang bajuku dan serahkan kepada agar ibu agar menjadi kenangan baginya, serta sampaikan pula salamku kepadanya dengan berkata, ‘Wahai ibu! Bersabarlah dalam melaksanakan perintah Allah.’ Terakhir, janganlah ayah mengajak anak-anak lain ke rumah ibu sehingga ibu sehingga semakin menambah belasungkawa padaku, dan ketika ayah melihat anak lain yang sebaya denganku, janganlah dipandang seksama sehingga menimbulka rasa sedih di hati ayah,” sambung Isma'il.

Setelah mendengar pesan-pesan putranya itu, Nabi Ibrahim AS menjawab, “Sebaik-baik kawan dalam melaksanakan perintah Allah SWT adalah kau, wahai putraku tercinta!”

Kemudian Nabi Ibrahim as menggoreskan pedangnya sekuat tenaga ke bagian leher putranya yang telah diikat tangan dan kakinya, namun beliau tak mampu menggoresnya.

Ismail berkata, “Wahai ayahanda! Lepaskan tali pengikat tangan dan kakiku ini agar aku tidak dinilai terpaksa dalam menjalankan perintah-Nya. Goreskan lagi ke leherku agar para malaikat megetahui bahwa diriku taat kepada Allah SWT dalam menjalan perintah semata-mata karena-Nya.”

Nabi Ibrahim as melepaskan ikatan tangan dan kaki putranya, lalu beliau hadapkan wajah anaknya ke bumi dan langsung menggoreskan pedangnya ke leher putranya dengan sekuat tenaganya, namun beliau masih juga tak mampu melakukannya karena pedangnya selalu terpental. Tak puas dengan kemampuanya, beliau menghujamkan pedangnya kearah sebuah batu, dan batu itu pun terbelah menjadi dua bagian. “Hai pedang! Kau dapat membelah batu, tapi mengapa kau tak mampu menembus daging?” gerutu beliau.

Atas izin Allah SWT, pedang menjawab, “Hai Ibrahim! Kau menghendaki untuk menyembelih, sedangkan Allah penguasa semesta alam berfirman, ‘jangan disembelih’. Jika begitu, kenapa aku harus menentang perintah Allah?”

Allah SWT berfirman, “Sesungguhnya ini benar-benar suatu ujian yang nyata (bagimu). Dan Kami tebus anak itu dengan seekor sembelihan yang besar.” (QS. Ash-Shâffât, [37]: 106)

Menurut satu riwayat, bahwa Ismail diganti dengan seekor domba kibas yang dulu pernah dikurbankan oleh Habil dan selama itu domba itu hidup di surga. Malaikat Jibril datang membawa domba kibas itu dan ia masih sempat melihat Nabi Ibrahim AS menggoreskan pedangnya ke leher putranya. Dan pada saat itu juga semesta alam beserta seluruh isinya ber-takbir (Allâhu Akbar) mengagungkan kebesaran Allah SWT atas kesabaran kedua umat-Nya dalam menjalankan perintahnya. Melihat itu, malaikai Jibril terkagum-kagum lantas mengagungkan asma Allah, “Allâhu Akbar, Allâhu Akbar, Allâhu Akbar”. Nabi Ibrahim AS menyahut, “Lâ Ilâha Illallâhu wallâhu Akbar”. Ismail mengikutinya, “Allâhu Akbar wa lillâhil hamd”. Kemudian bacaan-bacaan tersebut dibaca pada setiap hari raya kurban (Idul Adha).

ii. Qurban Nazar
Qurban yang diWAJIBkan atas sebab janji atau akad yang ingin ditumaikan oleh pihak yang bernazar.

Bagaimana pembahagian daging qurban dilakukan, bolehlah merujuk kepada gambar di atas :)


Ibadah Aqiqah ialah sembelihan binatang an‘am yang dilakukan kerana menyambut kanak-kanak yang baru dilahirkan sebagai tanda kesyukuran kepada rezeki yang Allah subhanahu wata‘ala berikan. Hukum melakukan ‘aqiqah ialah sunnah mu’akkadah bagi orang yang menanggung sara hidup kanak-kanak tersebut (sejak lahir sehinggal akil-baligh). 

Waktu melakukan ibadah ‘aqiqah adalah sejak dari hari kelahiran kanak-kanak sehinggalah ianya baligh. Masa yang paling afdhal dan paling baik untuk melakukan ‘aqiqah adalah pada hari ketujuh kelahiran kanak-kanak tersebut. 

Sabda Rasullullah sallallahu ‘alayhi wasallam:
كُلُّ غُلاَمٍ رَهِيْنَةٌ بِعَقِيْقَتِهِ تُذْبَحُ عَنْهُ يَوْمَ سَابِعِهِ , وَيُحْلَقُ وَيُسَمَّى .
(Riwayat Abu Daud)

Maksudnya:
"Setiap bayi itu tergadai dengan ‘aqiqahnya. Disembelih untuknya pada hari ketujuh dan dicukur kepalanya dan diberi nama."


Jika anak itu adalah lelaki adalah disunatkan menyembelih dua ekor kambing, manakala jika anak itu  adalah perempuan maka disunatkan menyembelih seekor kambing. Haiwan ternakan yang lain boleh disembelih untuk aqiqah adalah seperti lembu, kerbau atau unta. Dan ianya boleh dibahagikan kepada tujuh bahagian.

Sekiranya kita berminat untuk melaksanakan ibadat Qurban mahupun Aqiqah dan mahu salurkan hasil qurban/aqiqah kepada penduduk islam di negara lain yang lebih memerlukan. Kita bolehlah menggunakan perkhidmatan yang disediakan oleh EZ Qurban.

Harga yang ditawarkan...

Cara membuat permohanan untuk mendaftar Qurban dan Aqiqah menerusi EZ Qurban..

Cara pendaftaran melalui mekanisme on-line..

Setelah kita membuat pembayaran, kita juga boleh membuat semakan masa ke semasa di laman web http://www.ezqurban.org/ (mudah dan efisiesn!)

Jika kita datang sendiri ke pejabat EZ Qurban, boleh terus membuat akad dengan niat Qurban atau Aqiqah. Jika melalui online @ telefon, akad akan menerusi telefon (dikendalikan oleh pihak yang menguruskan EZ Qurban).

Beberapa foto pelaksanaan ibadah Qurban dan Aqiqah yang pernah dilaksanakan oleh pihak EZ Qurban..Ok, pada mereka yang belum membuat ibadah Qurban/Aqiqah dan ingin melaksanakannya tahun ini. Masih ada masa lagi ya! Tapi sehingga 25 September 2015 :)

******
JEMPUTAN KE RUMAH TERBUKA EZ QURBAN
Pihak EZ Qurban juga berbesar hati untuk menjemput semua ke Rumah Terbuka kami yang akan diadakan esok. Maklumat penganjuran adalah seperti berikut:
Tarikh: 24 Sept 2015 (10 Zulhijjah 1436), Khamis
Masa: Bermula jam 10.00 pagi
Alamat: Jalan 3, Batu Caves Centerpoint, Batu Caves

Disclaimair: Semua foto adalah dari halaman web http://www.ezqurban.org/ dan juga https://www.facebook.com/ezqurban?fref=ts. Harap maklum
EZ Qurban Membantu Anda Dalam Menjalankan Ibadat Qurban dan Aqiqah Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on September 23, 2015 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.