ANGELI AUTUMN SKY 2017 – KOLEKSI ARTISANAL DIINSPIRASIKAN DARI MINYAK GAHARU GAHARU

Melihat akan kejayaan syarikat bumiputera menghasilkan produk yang berkualiti sememangnya mengujakan saya. Apatah lagi ianya dihasilkan daripada sumber alam semulajadi khazanah dari negara sendiri iaitu Malaysia. Dalam lambakan produk penjagaan badan di pasaran pastinya kita akan mencari yang terbaik, HALAL dan berkualiti.

Dan saya diperkenalkan dengan Angeli produk wangian dan penjagaan kulit semula jadi  (home made) yang diinspirasikan daripada minyak gaharu keluaran Forestry Oudh. Ramuan utama koleksi Angeli ini ialah minyak asli gaharu dihasilkan dari pokok gaharu di Malaysia. Untuk pengetahuan semua pokok gaharu merupakan ramuan asli yang paling mahal di dunia dengan minyak gaharu gred   berkualiti dijual sehingga AS$50,000 sekilogram.

Gaharu dikenali kerana ciri-ciri anti oksidan, anti-penuaan, anti-stres, antimikrobial, anti-ashmatik dan aphrodisiak, antara lain manfaatnya. Secara saintifik, minyak gaharu juga bersifat bahan penetap bermaksud minyak wanginya akan kekal lama pada kulit.

Majlis pengenalan produk ini telah dilancarkan oleh Dato' Dr. Jalaluddin Harun Ketua Pengarah Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia di KL Hilton baru-baru ini.
“Tahun lalu, jumlah keseluruhan eksport gaharu hanya RM15 juta yang mana produk kayu dan balak mewakili RM40 bilion bagi eksport domestik dan antarabangsa. Kita memiliki ruang untuk berkembang, dan kita berharap untuk melihat Kumpulan Perhutanan menyumbang kepada eksport gaharu menerusi dagangan serpihan Gaharu Aset Perhutanan dan secara tidak langsung menerusi pemasaran jenama Angeli,’’ kata Dato' Dr. Jalaluddin Harun.

ANGELI AUTUMN SKY 2017 – KOLEKSI ARTISANAL DIINSPIRASIKAN DARI MINYAK GAHARU

Angeli memperkenalkan koleksi pertamanya, “Autumn Sky 2017”  dengan 17 produk penjagaan kulit buatan tangan (home made) . Nama diberikan adalah  inspirasi dari tempoh tuaiannya yang unik. Koleksi artisanal eksklusifnya merangkumi oudh-based eau de parfum bagi lelaki dan wanita, dan produk penjagaan kulit asli termasuk sabun buku, gel mandian, bombs mandian, minyak pelembab badan, wap badan, losyen tandan dan badan, sapuan lumpur dan garam.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Forestry Oudh, Pn. Ariza Norhalim, “Setiap produk dalam produk Angeli direka hanya daripada ramuan asli, dan direka untuk fungsi khusus – sama ada mengurangkan stres, penyucian kulit ataumanfaat-manfaat lain. Setiap produk mengandungi minyak gaharu yang sangat dicari-cari, yang datang dari pokok gaharu atau agarwood.

Penggunaan serpihan gaharu untuk tujuan perubatan dan kecantikan telah diketahui beribu tahun dalam kalangan kerabat di raja dari dinasty Moghul, kerabat Jepun, Raja Louis XIV di Perancis selain tokoh-tokoh dihormati dari pelbagai agama. Hari ini, ia telah menjadi bahan koleksi yang amat bernilai.”

Ariza juga menjelaskan bahawa minya gaharu menjadi matang berubah mengikut masa dan suhu badan – menjadikan ia minyak asli yang unik. Disebabkan itu, setiap koleksi yang diperkenalkan oleh Angeli akan menjadi koleksi edisi terhad.

“Faktor-faktor seperti keadaan cuaca semasa menuai, kehidupan organisme di dalam pokok, struktur tanah dan proses distilasi mempengaruhi hasil kualiti minyak asli gaharu dan bau. Oleh kerana perubahan ini bertukar dari semasa ke semasa, setiap kelompok distilasi minyak gaharu adalah berbeza antara satu dengan yang lain,’’ jelas Ariza.

Beliau menambah, “Setiap produk Angeli adalah buatan tangan bagi memastikan nilai dan bauan gaharu dan lain-lain ramuan minyak asli di dalam produk ini kekal dan tidak hilang akibat habas dan proses kimia disebabkanmesin pengeluaran yang besar. Produk-produk juga selamat daripada kimia berbahaya seperti sodium lauryl sulphate (SLS) dan parabens."
Koleksi Angeli direka cipta oleh Roman Abdullah, pakar minyak wangi yang merupakan waris generasi kelima keluarga yang telah berkhidmat dengan kerabat Moghul.

Pada masa ini, pokok-pokok gaharu dikategorikan sebagai spesies terancam dibawah Konvensyen Perdagangan Antarabangsa mengenai Spesies Terancam Fauna dan Flora Liar (CITES) dan minyak gaharu dilabel sebagaiminyak asli paling bernilai tinggi di dunia disebabkan sumbernya yang terhad.

      
ANGELI AUTUMN SKY 2017 – KOLEKSI ARTISANAL DIINSPIRASIKAN DARI MINYAK GAHARU GAHARU Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on December 23, 2017 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.