Anmum Tiada Gula Tambahan!

Sekarang ni memang banyak isu tentang kemanisan dalam susu untuk kanak-kanak. Katanya terdapat kesan gula tambahan yang berlebihan dalam makanan kanak-kanak. Apatah lagi baru-baru ini satu kajian telah dilakukan dan mendapati 30% daripada kanak-kanak Malaysia obesiti (gemuk dan berisi) dan telah mengambil lebih daripada 17 sudu teh gula tambahan setiap hari. Menurut Garis Panduan Pemakanan Malaysia untuk Kanak-kanak dan Remaja 2013, jumlah yang disyorkan untuk kanak-kanak berumur 2- 6 tahun adalah tidak lebih daripada 3 sudu teh gula tambahan dan untuk kanak-kanak berusia 7 - 12 tahun, tidak lebih daripada 5 sudu teh gula tambahan satu hari.

Ok, itu yang kita apa yang tentang penambahan (berlebihan) gula. Tapi bagaimana dengan perbezaan rendah gula, tanpa gula dan tiada gula tambahan.

Nampak bezanya bukan?

Satu statistik dikeluarkan dan keputusannya agak membimbangkan kerana ianya melibatkan anak-anak kita dan status kesihatan mereka. Yang mana ianya adalah berkait dengan susu tepung yang dirumus untuk kanak-kanak yang mempunyai penambahan gula didalamnya.


Atas kesedaran bersama, Anmum Essential untuk memulakan kempen untuk menggalakkan ibu bapa agar sentiasa mempunyai perasaan ingin tahu (curiousity) dengan mula bertanya dan menyiasat apa yang ada dalam susu yang diberikan kepada anak-anak mereka setiap hari. 
Paling penting sebagai ibu-bapa kita perlu memastikan yang anak-anak kita telah mendapat semua nutrien yang diperlukan, atau adakah ia dicampur dengan gula tambahan (kadang-kadang mungkin hadir secara tersembunyi) yang mereka sememangnya jelas kita tidak memerlukan ini semua! 

Ini Adam seorang kanak-kanak pintar yang secara semula jadi ingin tahu dengan bertanya dan menyiasat apa yang berlaku di sekelilingnya. Beliau mempersoalkan susu kanak-kanak yang di minum setiap hari dan mengkaji sekiranya terdapat gula tambahan yang tersembunyi di dalamnya.

Video ini juga merupakan sebahagian daripada kempen di seluruh negara untuk menggalakkan ibu bapa untuk membaca bahan-bahan senarai pada label makanan sebelum membeli, dan belajar untuk mengenal pasti gula tambahan kerana mereka datang dalam pelbagai nama. Fruktosa, Brown Sugar, Maltodextrin, Dextrose, Sukrosa, Corn Syrup Solids, Glukosa Syrup Solids, White Sugar, Sugar dan banyak lagi.

Menerusi kempen ini, Anmum Essential ingin membantu ibu bapa mendapatkan membuat keputusan dengan lebih bijak terutama dalam memilih pilihan yang terbaik untuk anak mereka.


“It’s important to hold off sugar from your child’s diet for as long as you can. There are numerous scientific research that shows various behavioural and health benefits to a child if this is done. But first, parents will need to educate themselves on identifying sugars in its various names,”" 
Irene Cheah, Pengurus Pemasaran Anmum di Fonterra Brands Malaysia.

Essential Anmum produk tenusu Fonterra dari New Zealand sememangnya 'confirm' tidak mempunyai gula tambahan dan paling penting ianya kaya dengan Gangliosida dan DHA yang sangat membantu menyokong perkembangan dan menghubungkan sel-sel otak.

Pilihan bijak tentunya dari ibubapa yang bijak. Say NO SUGAR dalam susu, jadi pilihlah Anmum!

Anmum Tiada Gula Tambahan! Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on November 04, 2016 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.