Kempen Kebajikan TOP & MYDIN Memberi Galakan Kepada Kanak-kanak Kurang Bernasib Baik Ke Sekolah

TOP, yang diiktiraf sebagai jenama pencuci pakaian No. 1 di Malaysia[1] telah bekerjasama dengan MYDIN bagi melancarkan kempen pengumpulan dana kebajikan yang bertujuan menyediakan keperluan persekolahan kepada 400 kanak-kanak yang kurang bernasib baik di seluruh negara untuk menyambung pelajaran mereka.

Program Tanggungjawab Korporat Sosial (CSR) yang bertemakan ‘A Brighter Future with TOP and MYDIN’ atau ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP dan MYDIN’ dilancarkan di MYDIN Mall USJ oleh Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun di sini pada hari ini.

Kempen ini akan menyaksikan 30 sen daripada jualan produk-produk terpilih TOP di semua cawangan MYDIN di seluruh negara bermula 12 Oktober hingga 13 Disember 2015 akan disalurkan bagi membeli kelengkapan sekolah seperti baju seragam, beg, stoking dan kasut sekolah untuk 400 orang kanak-kanak yang mungkin lebih kerap tidak menghadirkan diri ke sekolah disebabkan oleh kekurangan kelengkapan sekolah untuk digunakan sepanjang tempoh persekolahan.

Timbalan Menteri, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun, melancarkan “Cerahi Kehidupan Bersama TOP & MYDIN, bersama Pn. Sabariah Bt. Hj Mohd, Ketua Bahagian Pemasaran dan Komunikasi Jenama, MYDIN MOHAMED Holdings Bhd dan Cik Carmen Foo, Pengurus Kanan Pemasaran, Southern Lion Sdn Bhd

 Cerahi Kehidupan! Memberi kanak-kanak masa depan lebih cerah bersama TOP & MYDIN! (Dari kiri) Mr Edward Liew, Deputy Managing Director of Southern Lion Sdn Bhd, Ms Christina Yong, Marketing Director of Southern Lion Sdn Bhd, Mr Robin Loh, Sales Director of Lam Soon Edible Oils Sdn Bhd, Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun, Timbalan Mentor, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Pn Sabariah Bt. Hj Mohd, Ketua Bahagian Pemasaran dan Komunikasi Jenama, MYDIN MOHAMED Holdings Bhd dan Cik Carmen Foo, Pengurus Kanan Pemasaran, Southern Lion Sdn Bhd

Di majlis pelancaran Cerahi Kehidupan Bersama TOP & MYDIN, Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun, Timbalan Menteri, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat seronok dengan persembahan yang dilakukan oleh kanak-kanak dari RACTAR dan Rumah KIDS

Dengan kenaikan kos barangan keperluan sekolah, kempen ini berhasrat untuk mengumpul lebih daripada RM40,000 yang memberi manfaat kepada 400 orang anak yatim berusia 7 hingga 17 tahun daripada 18 buah rumah kebajikan di seluruh negara.

Kempen mengumpul dana ini bermula daripada satu kaji selidik ringkas yang dijalankan oleh TOP mengenai keperluan serta-merta yang melibatkan sejumlah rumah kebajikan. Kaji selidik itu juga selari dengan konsep jenama TOP yang menggalakkan gaya hidup bersih sejak dari usia muda. 

Memahami keadaan kebanyakan kanak-kanak kurang bernasib baik yang sukar untuk mendapatkan pakaian bersih berbanding orang lain, jenama pencuci pakaian No. 1 di Malaysia¹, TOP telah menganjurkan kempen mengumpul dana ‘Cerahi Kehidupan Bersama TOP dan MYDIN’.

Objektif kempen ini adalah untuk menggalakkan kehadiran dan penyertaaan aktiviti di sekolah dengan cara menyediakan sokongan sewajarnya dalam mendapatkan pendidikan. Di samping menyediakan keperluan sekolah dan pakaian seragam seperti pelajar lain, ini pasti dapat meningkatkan keyakinan dan imej diri, selain mengajar mereka tentang kemahiran hidup seperti membasuh pakaian dan hadir  dengan penampilan yang bersih serta kemas.

Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun memuji TOP dan MYDIN kerana melibatkan rakan perniagaan serta pelanggan mereka dalam membawa tanggungjawab sosial kepada yang kurang bernasib baik, bersatu padu menolong mereka yang memerlukan dan secara tidak langsung memupuk masyarakat yang bersatu dan penyayang. 

“Di dalam persekitaran perniagaan yang berdaya saing, dimana banyak organisasi hanya mementingkan keuntungan, TOP dan MYDIN telah bersetuju bahawa kejayaan sesebuah perniagaan dan tanggungjawab sosial adalah selari. Ketika kita bergerak kehadapan sebagai satu negara, adalah penting agar lebih banyak korporat dan sektor swasta bekerjasama, mengambil bahagian secara aktif dan mengajak lebih ramai menyokong tangungjawab korporat sosial,” 

Yang Berhormat Senator Datin Paduka Chew Mei Fun 

TOP yang dibangunkan oleh LION Corporation Japan cukup dikenali kerana sentiasa mengutamakan konsep kehidupan bersih menyuluruh. Ia menggalakkan cucian yang lebih bersih, selesa dan kehidupan lebih baik menerusi inovasi berterusan teknologi termaju Jepun. 

Pengurus Kanan Pemasaran Southern Lion Sdn Bhd, Carmen Foo menyatakan bahawa TOP telah mengubah industri pencuci pakaian di Malaysia melalui pelbagai teknologi inovatif serta pengenalan konsep kehidupan bersih menyeluruh untuk bertahun lamanya.

Selaku peneraju dalam industri pencuci pakaian, TOP komited untuk kembali menyumbang kepada masyarakat dan membantu mereka yang memerlukan. 

“TOP dipacu oleh semangat inovasi dan telah diterima baik oleh pengguna di Malaysia. Oleh itu, kami ingin menyumbang semula kepada masyarakat dengan cara yang lebih bermakna. Kami akan mengembangkan konsep kehidupan bersih menyeluruh ini demi memberi manfaat kepada golongan yang kurang bernasib baik dan memberi fokus pada peningkatan kehadiran dan penyertaan dalam aktiviti di sekolah dengan menyediakan kelengkapan persekolahan seperti baju seragam serta kemahiran untuk membasuh pakaian dan mengekalkan penampilan yang bersih.” 

“Sebagai pengguna, kita boleh melakukan perubahan dengan mengamalkan gaya hidup bersih menyeluruh bersama TOP. Ia merupakan hadiah yang cukup bermakna untuk diri kita dan keluarga melalui pembelian produk TOP ketika kempen ini, kita boleh membantu kanak-kanak kurang bernasib baik memperoleh masa depan lebih cerah dengan memperkenalkan amalan kehidupan bersih menyeluruh sejak kecil lagi, disamping mengembalikan maruah dan sifat kebanggaan dalam penampilan mereka,

Carmen Foo

Kanak-kanak dari Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah (RACTAR) dan Rumah Kanak-Kanak Ini Di Sayangi (KIDS) turut membuat persembahan istimewa. Ini jelas membuktikan bahawa kanak-kanak kurang bernasib baik yang diberi bimbingan juga mampu bersinar.

Kempen Cerahi Kehidupan Bersama TOP dan MYDIN ini  sebenarnya melibatkan pengguna sekaligus mendidik mereka mengenai kehidupan bersih secara menyeluruh. Dengan setiap sumbangan sebanyak 30 sen melalui setiap pembelian produk-produk TOP terpilih di semua cawangan MYDIN di seluruh negara mulai 12 Oktober hingga 13 Disember 2015 sekaligus  membantu memberikan masa depan lebih cerah kepada 400 orang kanak-kanak dengan memberi keperluan persekolahan yang lengkap buat mereka.

Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web http://www.southernlion.com.my atau hubungi talian khidmat pelanggan 1800-88-0133.

 
Kempen Kebajikan TOP & MYDIN Memberi Galakan Kepada Kanak-kanak Kurang Bernasib Baik Ke Sekolah Reviewed by AyuArjuna BiGoshh on October 20, 2015 Rating: 5

No comments:

Sharing is caring...

All Rights Reserved by Enchanted Life Begins © 2019-2020
Powered By Blogger

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.